Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar

Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar

Pesisir dunia sepanjang 1.16 juta kilometer mempunyai puluhan ribu pantai. Sesetengah daripadanya, seperti Rio de Janeiro dan Honolulu, terkenal di seluruh dunia, manakala yang lain hanya dikenali oleh penduduk tempatan. Dalam tinjauan hari ini - pantai-pantai dunia yang kurang dikenali tetapi sangat cantik, yang akan mengejutkan pelancong berpengalaman.

Kandungan

  • Untuk foto yang mengundang iri: pantai-pantai terbaik di Eropah;
  • Dengan pasir putih dan ombak biru: pantai-pantai terbaik di Amerika;
  • Pasir emas "benua hitam": pantai-pantai paling cantik di Afrika;
  • Pemandangan yang memukau dan belum tersentuh: pantai-pantai tercantik di dunia dan pantai-pantai terbaik di Asia;
  • Dari utara ke selatan: pantai-pantai paling cantik di Rusia.

Untuk foto yang mengundang iri: pantai-pantai terbaik di Eropah

Pantai-pantai tercantik dunia di huni dengan sepenuhnya oleh Formentera dari Sepanyol, Navagio dari Greece, dan Positano dari Itali. Anda tidak terkejut dengan ini? Maka di bawah ini adalah pilihan kurang popular.

Pantai paling cantik di Sardinia - Porto Giunco, Itali

Di antara 200 pantai cantik di Sardinia, Porto Giunco menonjol dengan saiznya (lebih daripada 800 meter) - ia tidak pernah terlalu sesak walaupun pada musim puncak. Jalur pantai berpasir pink yang luas memisahkan laguna dari laut, di mana flamingo pink hidup. Di bar, anda boleh membeli minuman, menyewa kerusi berjemur, dan payung. Di atas batu di Porto Giunco, terdapat menara Aragon setinggi 9 meter dari abad ke-17 - pendakian curam ini dihargai dengan panorama mengagumkan kawasan sekitar. Bandar terdekat dengan Porto Giunco ialah Villasimius. Dari Cagliari, perjalanan akan mengambil kira-kira satu jam.

Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Pantai tersembunyi yang indah di Greece - Aretes, Halkidiki

Dengan aliran pelancong sebanyak 22 juta pelancong setiap tahun dari seluruh dunia, sukar untuk mengharapkan ketenangan dari pantai-pantai Greece. Namun, di teluk terpencil yang dikelilingi oleh hutan pinus di Aretes, anda dapat merasakan bagaimana keadaan Halkidiki sebelum kemuncak pelancongan.

Di pantai terbesar terdapat sebuah bar yang hanya beroperasi pada musim puncak, tetapi tiada perkhidmatan yang disediakan di pantai lain, oleh itu lebih baik untuk membawa segala yang diperlukan sendiri.

Berhampiran dengan pantai terdapat sebuah hotel kecil dan sebuah taverna. Aretes terletak 5 km dari kampung kecil Toroni melalui jalan berhampiran dan dengan sebahagian kecil jalan tanah di hujung.

Pantai paling cantik di Pyrenees Perancis - Argel-sur-Mer, Languedoc-Roussillon

Strips pesisir kota Argel-sur-Mer sepanjang 7 kilometer mendapat anugerah bendera biru dan dianggap sebagai salah satu yang terbersih di dunia dan yang terbaik di bahagian pantai Perancis ini. Bagi mereka yang lebih suka batu kerikil, sedikit lebih jauh di Raku terdapat pantai berbatu sepanjang 2 kilometer. Bahagian tengah pantai yang paling menyenangkan, yang bersebelahan dengan jalan yang dipenuhi dengan pohon cemara. Anda boleh tinggal di Argel-sur-Mer sendiri, sebuah bandar yang indah dalam gaya Catalan dengan jalanan bersejarah yang agak terpelihara dengan baik di pusatnya. Perjalanan dengan kereta dari tempat pelancongan Collioure hanya mengambil kira-kira 15 minit, tempat berenangnya tidak begitu baik.

Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Dengan pasir putih dan ombak biru: pantai-pantai terbaik di Amerika

Ipanema, Copacabana atau Miami Beach? Pesisir-pesisir dunia ini sudah terkenal sebelum kita. Kami akan menceritakan tentang pantai-pantai lain di kedua Amerika yang dianggap antara yang terbaik di dunia.

Pantai paling cantik di Brazil - Fernando de Noronha

Brasilia memiliki 50% wilayah Amerika Selatan - dan pantai-pantai terbaik negara ini. Lawati kepulauan gunung berapi Fernando de Noronha dalam satu jam pelayaran dari tanah besar - pantainya dianggap sebagai yang paling cantik di dunia, tetapi di antara mereka, Bayia do Sancho menonjol. Anda perlu menuruni ke pantai melalui jambatan kayu, tangga curam dan batu-batu tajam. Tetapi hasil dari itu berbaloi: pasir lembut, air yang jernih, tumbuhan tropika yang subur, peluang untuk berenang di kalangan penyu laut, lumba-lumba, albatros, dan ikan hiu yang selamat untuk manusia. Bukan ke tempat terbaik di dunia? Dari bandar-bandar besar Brazil, cara paling mudah untuk sampai ke kepulauan adalah dengan kapal terbang, kemudian ke Bayia do Sancho dengan bas.

Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Pantai tercantik di antara dua lautan - Cayo de Agua, Venezuela

Pantai tercantik di Venezuela terletak di titik barat jauh dari kepulauan terpelihara Los Roques, kira-kira 45 minit dengan bot dari Pulau Gran Roque, pusat pelancongan tempatan. Pulau pantai kecil Cayo de Agua terkenal di seluruh dunia dengan pasir putih bersih, warna biru laut yang luar biasa, dan "tanggul" semulajadi - teluk pasir di antara pulau-pulau, di mana anda boleh berjalan di antara dua lautan. Anda boleh sampai ke pulau dengan lawatan atau sendiri dengan menyewa bot.

Ingatlah bahawa tidak ada sumber air tawar, kedai, atau infrastruktur lain di taman perlindungan ini.
Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Pantai tercantik di dunia dengan sejarah - Playa Ruinas, Mexico

El Castillo - kuil kuno bangsa Maya di Tulum di semenanjung Yucatan. Dari reruntuhan yang dikelilingi oleh vegetasi tropika, anda boleh turun ke pantai kecil yang mengagumkan dari segi kecantikannya. Untuk mengambil gambar tanpa orang ramai pelancong dari seluruh dunia, datang sebelum jam 10 pagi atau selepas jam 4 petang. Waktu yang lain boleh dihabiskan di pantai cantik El Paraiso, namanya sendiri sudah mengatakan segalanya. Tulum terletak kira-kira 180 km dari Cancun, cara terbaik untuk sampai ke bandar kecil ini adalah dengan kereta atau bas dari pusat pengangkutan kawasan - bandar Playa del Carmen.

Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Pantai "pembajak" yang tercantik - Dry Tortugas, Florida, AS

Daya tarik utama Kepulauan Dry Tortugas di Teluk Meksiko adalah Benteng Jefferson, benteng yang dibangun pada abad ke-19 untuk melawan para perompak. Pasir putih lembut terhampar di sepanjang pantai, termasuk di bawah dinding-dinding benteng kuno. Air biru teduh dan atmosfera seolah-olah dari "Pirates of the Caribbean" membawa Dry Tortugas menjadi tempat yang sah dalam senarai pantai tercantik di dunia. Untuk sampai ke pulau-pulau itu, anda boleh menyewa bot atau menaiki feri dari Key West, perjalanan satu hala akan mengambil masa 2.5 jam.

Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Pasir Emas "benua hitam": Pantai-pantai paling cantik di Afrika

Apa yang terpikir terlebih dahulu apabila berbicara tentang pesisir Afrika adalah destinasi kegemaran pelancong Rusia:

  • Mesir
  • Maghribi
  • Tunisia

Walau bagaimanapun, negara-negara ini bukanlah satu-satunya destinasi pantai di tepi "benua hitam" ini.

Pantai tercantik di Seychelles - Anse Lazio, Mahé

Pelancongan menyumbang sehingga 50% kepada ekonomi Kepulauan Seychelles. Mengapa - jelas dengan pantai poskad Anse Lazio di Mahé. Air yang tenang dan jernih, lereng yang landai, kehidupan laut yang kaya - di sini penyelam dan keluarga dari seluruh dunia boleh menikmati masa yang hebat. Untuk berehat di Anse Lazio, lebih baik tempah bilik di hotel mewah Four Seasons Seychelles. Jika anda datang dari bahagian lain pulau, lebih baik tiba lebih awal kerana tempat letak kereta agak terhad. Selepas itu, anda akan mengalami penurunan 20 minit dari gunung dan pemeriksaan keselamatan oleh pihak hotel.

Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Pantai penyu yang paling cantik di dunia - Nosy Iranja, Madagaskar

Nosy Iranja adalah dua pulau kecil dalam kepulauan Nosy Be, bersambung dengan teluk panjang. Semasa air surut, anda boleh berjalan dari satu pulau ke pulau lain melalui teluk - tetapi berhati-hatilah dengan pasang! Pantai-pantai Nosy Iranja-Be menawan dengan pasir putih yang halus, air laut akwamarin yang jernih, tumbuh-tumbuhan tropika yang kaya, dan peluang untuk melihat penyu laut yang bertelur di pantai Nosy Iranja-Keli pada waktu malam.

Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Pantai tercantik di Afrika Selatan - Bloubergstrand, Cape Town

Nama panjang pantai paling indah di Cape Town diterjemahkan sebagai "Pantai di bawah Gunung Biru". Jalur pasir putih membentang sepanjang 48 kilometer di sepanjang pesisir dan terkenal di seluruh dunia dengan pemandangan indah Gunung Meja yang menjulang di atas air biru teluk. Berenang di pesisir berangin sejuk - tetapi anda boleh menyaksikan aksi peselancar dan peselancar layang-layang yang menambah photogenic kepada pemandangan. Lebih dekat ke Cape Town, terdapat kawasan mewah dengan restoran gaya yang menawarkan makan tengahari sambil menikmati pemandangan laut eksklusif.

Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Pemandangan yang memukau dan belum tersentuh: pantai-pantai tercantik di dunia dan pantai-pantai terbaik di Asia

Ramai pelancong yakin bahawa pantai-pantai tercantik dunia terletak di Asia. Mari tidak berdebat - kami hanya akan memilih dari pelbagai pilihan yang lebih tidak ramai, untuk foto-foto yang paling menginspirasi di dunia.

Pantai Thailand yang paling cantik dan tidak ramai pengunjung - Koh Yao Noi

Jika pantai ramai di Phuket sudah bosan bagi anda, naiklah bot feri dan mula perjalanan ke timur. Di Teluk Ao Phang Nga, anda akan mendapati dua pulau kecil yang masih tidak tercemar oleh infrastruktur pelancongan. Jalan ke kebanyakan pantai melalui jalan tanah tanpa tanda-tanda peradaban, dan peluang untuk bertemu dengan pengunjung dari seluruh dunia di pasir putih tidak begitu tinggi. Berkat had pelarangan infrastruktur pelancongan, pulau ini telah menerima anugerah dari Conservation International dan National Geographic Traveler.

Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Pantai tercantik di Goa - Ashwem, Goa

Ketidakhadiran manusia, anjing jalanan, dan lembu yang merata, pasir yang bersih dan pemandangan yang menakjubkan, infrastruktur yang tidak mengganggu untuk meluangkan waktu cuti dengan selesa dalam ketenangan bersama alam - gabungan jarang untuk negeri pantai Goa. Di pantai Ashwem, segala yang diperlukan ada - dan segala yang tidak diperlukan tidak ada. Semasa musim tidak ramai, penyu olive menggugurkan telur mereka di pasir halus Ashwem, dan anak penyu boleh ditemui di air pada musim sejuk. Di sepanjang lipatan pasir yang panjang, pokok kelapa yang indah tumbuh dan juga pokok banyan. Lebih baik duduk di pantai jauh dari tebing-tebing tajam di laut, di mana batu-batu tajam mungkin ada.

Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Pantai paling cantik di Myanmar - Ngapali

Resort terbaik di Myanmar, Ngapali, belum terlalu ramai dengan pelancong dari pelbagai negara di dunia. Jalur pasir putih yang padat terbentang antara laut biru kehijauan dan pokok-pokok palma sepanjang 3 km, membentuk teluk-teluk yang cantik dan teluk-teluk kecil. Pada tahun 2016, pantai ini dinobatkan sebagai yang terbaik di Asia oleh Tripadvisor. Walaupun terdapat banyak hotel dan restoran, walaupun di musim puncak, masih terdapat banyak ruang untuk berehat dengan aman, tetapi pencinta perkhidmatan pantai boleh menempah urut atau makan tengah hari di salah satu kafe dengan pemandangan laut.

Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Dari utara ke selatan: Pantai-pantai tercantik di Rusia

Rusia menduduki tempat keempat di dunia dari segi jumlah pantai. Terkejut? Panjang garis pantai negara kita adalah 23,000 km - dan terdapat banyak pantai yang layak dianggap sebagai yang paling cantik di dunia.

Pantai paling cantik di Baltik Rusia - Yantarny, Kaliningrad

Pantai pertama dan satu-satunya di Rusia yang pada hari ini dianugerahkan dengan bendera biru kehormatan dunia terletak di Yantarny, kira-kira 50 km dari Kaliningrad. Pasir di laut yang sejuk tetapi cetek ini sangat bersih, pesisirnya dilengkapi dengan baik, termasuk untuk orang yang mempunyai mobiliti terbatas. Bilangan pelancong di sepanjang jalur pasir berkilometer-kilometer ini tidak terlalu ramai, bahkan pada musim puncak.

Bonus yang menyenangkan - peluang untuk mencari kepingan amber selepas ribut.
Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Yantarny di Tepi Laut Baltik. Foto: Belikart / Shutterstock

Pantai tercantik Laut Hitam - Tanjung Belyaus, Crimea

Jika anda ingin berehat dari orang ramai dan tinggal bersendirian dengan keindahan alam Crimea yang menakjubkan, pilihan anda adalah Tanjung Tarkhankut. Di antara batu-batu karang terkenal tersebar pantai-pantai yang sunyi, yang disebut "Maldive Crimea" kerana pasir putih dan air biru tosca, yang tetap jernih walaupun selepas ribut. Tanjung Belyaus, yang memisahkan Laut Hitam dan Teluk Donuzlav, tanpa ragu adalah tempat paling indah di rantau ini, bahkan dunia juga.

Di tanjung ini terdapat hotel dan perkhemahan, tetapi kebanyakan pelancong datang ke sini sebagai pelancong berpenyimpanan, untuk tinggal di khemah - di sepanjang garis pantai 10 kilometer tempat akan ditemui semua orang.
Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Pantai tercantik di pantai Pasifik - Trëozerye, Kraj Primorski

Jalur pasir bersih antara laut dan tasik air tawar di kaki bukit telah lama menjadi kawasan sempadan yang tertutup. Pantai-pantai teluk Trëozerye tidak sesak dengan pelancong dari pelbagai bahagian dunia hari ini, tetapi dilengkapi dengan baik - terdapat tempat berehat dengan kemudahan barbeku dan pusat pelancongan di mana anda boleh bermalam dengan pemandangan batu kapal terkenal. Untuk sampai ke teluk ini boleh dari Nakhodka atau Wrangel dengan bas atau kereta melalui jalan raya beraspal dengan sedikit sebahagian tanah.

Pantai-pantai paling indah di dunia yang belum pernah anda dengar
Sumber

Kami berharap tinjauan kami akan memberi inspirasi untuk pengembaraan baru ke pesisir-pesisir yang menakjubkan di dunia. Segala yang paling berguna dan menarik untuk para pelancong - terdapat di laman web Travelask.ru.

Editor: Daria Ivanyushkina

Pilih bahasa anda

Pilih mata wang anda

Jika harga yang berkenaan akan ditukar kepada, dan ditunjukkan dalam, mata wang yang anda pilih. Mata wang yang anda bayar mungkin berbeza berdasarkan tempahan anda dan bayaran perkhidmatan juga mungkin dikenakan.